Elektronik er ikke for børn – skab sunde rammer

For små 50 år siden blev tv’et allemandseje. For ca. 30 år siden fik de fleste husstande mere end en tv kanal (som siden er blevet til et tocifret antal). For ca. 20 år siden blev mobiltelefonen allemandseje. For ca. 8 – 10 år siden blev tablets allemandseje.

På under en generation er vi gået fra ingen eller et meget begrænset forbrug af skærmtid til, at det typiske skolebarn ser mellem 4 – 6 timer om dagen, teenagere over syv timer om dagen og voksne – tjae du kan jo selv lægge sammen (i skærmtid medregnes alt elektronik: tv, tablet, smartphone, computer)?

Det er første gang i historien, at mennesket er udsat for skærmtid fra vugge til grav og allerede nu begynder de røde lamper at lyse – faktisk flere og flere af dem.

Vi kan ikke skrue tiden tilbage og det nytter ikke at være nostalgiske ift. fortiden. Elektronik er kommet for at blive – men vi er nødt til at redefinere vores forståelse af det og sikre, at det er os, der styrer elektronikken og ikke den anden vej rundt.

Elektronik er et redskab, men samtidig også en stimulans på lige fod med alle andre ting, vi skal håndtere med måde. Og især vores unger er i højrisiko for både at blive afhængige, såvel som at udvikle en række alvorlige adfærdsproblemer, hvis de udsættes for mere skærm, end de har godt af.

Fredag den 7. april holder jeg foredrag i Århus om børn og elektronik, hvor jeg kommer ind på følgende:

  • Hvorfor er elektronik problematisk, især for børn og unge?
  • Hvilke myter om elektronik og børn fastholder vi, selv om evidensen viser noget helt andet?
  • Hvordan spotter du, om dit barn er på kanten af elektronikafhængig?
  • Hvorfor er børn med diagnoser som f.eks. ADHD og autisme i højrisiko for at udvikle skærmafhængighed og hvorfor forværrer elektronik disse børns udfordringer?
  • Hvad gør du helt konkret, hvis dit barn er elektronikafhængig?
  • Hvordan spotter du din egen afhængighed og hvad gør du ved den?
  • Hvordan skaber du sunde elektronik-rammer i hjemmet, når I som familie er ude på den anden side af afhængigheden?

Foredraget sker fredag den 7. april kl. 16 – 18 (endelig lokation sendes ud til alle deltagere i god tid inden foredraget).

Foredraget koster 150 kr. og du booker din plads her

 

 

Hvordan ved jeg at mine dybe mønstre har ændret sig?

Vi har alle mønstre, der udspiller sig i vores relationer med vores partner og unger, mønstre som primært er blevet kodet i vores adfærd i den tidlige barndom.

De virkelige dybe af slagsen er svære at ændre. Men det er heldigvis ikke umuligt – det er aldrig umuligt. Det kræver bare en kontinuerlig arbejdsindsats, da det er den gentagne øvelse i forhold til at “gøre noget andet”, når adfærdsmønstret presser sig på, der ændrer det. 

Seminar: Forstå og transformer dine følelser (hos dig og dit barn)

SEMINAR I ÅRHUS TORSDAG DEN 8. december kl. 16 – 19

Seminaret giver dig viden om, hvordan du både kan møde dit barn OG dig selv kærligt i vanskelige konflikter – og hvordan du kan tage ansvar for dit barns sårethed.

Seminaret viser dig også, hvad du kan gøre i de situationer, hvor du ikke formår andet end at spytte buldrende vrede ud over alle omkring dig, inklusiv dine unger. Det sker for alle, uanset hvor bevidst du er eller hvor meget du arbejder med dig selv, det er ikke noget du helt kan undgå, Men ved at vide hvad dine triggers er, kan du minimere det og ved at have viden om hvordan følelser transformeres, kan du tage ansvar for din reaktion – både for dig selv såvel som for dit barn.

På seminaret får du basal viden om hvorfor, du agerer som du gør, og konkrete redskaber i forhold til hvordan du ændrer følelsesmæssige tilstande, som du kan omsætte i din hverdag med ungerne.

Seminaret afholdes i Århus torsdag den 8. december kl. 16 – 19 på følgende adresse:

Process Ink
Mejlgade 51A, 2. sal
8000 Aarhus C

Pris:

Early-bird pris til og med den 1. december: 499 kr. (normal pris: 1.200 kr.). Det er uhørt billigt og det er først til mølle (der er begrænset antal pladser), så er du interesseret, skynd dig at booke din plads.

Sådan booker du plads:

Skriv til mette@harmoniskeunger.dk og tilmeld dig/jer. Endelig tilmelding via betaling til mobilepay: 2530 0949

 

Udtalelser fra tidligere forløbsdeltagere, der har arbejdet i dybden med dette tema:

 

“Mette hjælper store og små igennem transformationer. Hendes kernekompetencer er arbejdet med følelserne. At hjælpe forældre med at undersøge og forstå følelser – hvordan de fungerer, hvor tidligt de lagres, hvilke subtile overbevisninger de bringer med sig, og måske vigtigst af alt – hvordan vi kan ændre vores destruktive følelses-og adfærdsmønstre.”

 

“Som familierådgiver har Mette ikke en bestemt ”løsning” på forældrenes eller barnets vanskeligheder, hun forholder sig snarere nysgerigt og undersøgende over for samspillet i familien, hvor hun i samarbejde med forældrene afsøger nye muligheder og forudsætninger for at kunne være sammen på en måde der er mere hensigtsmæssig/tilfredsstillende for alle i familien.”

 

“Noget af det jeg synes er så super genialt ved den måde Mette arbejder på er, at det hun laver taler både til hjertet og til hjernen. Forstået på den måde at jeg synes hun har sådan en virkelig fin måde at formidle viden på, der på en og samme tid er meget fagligt funderet, let at fordøje men også virkelig ”hjerteklogt”.”


Familiedag i efterårsferien med Harmoniske Unger

Familiedagen er for dig/jer der er interesseret i, eller allerede har kendskab til bevidst forældreskab, og som længes efter nærende fællesskaber med ligesindede, hvor der samtidig er mulighed for at få sparring og rådgivning i forhold til konkrete problemstillinger I som familie har (i forhold til ungernes udvikling og/eller adfærd). Det kan også være, at der opstår situationer i løbet af dagen, som du gerne vil have sparring omkring, eller at du bare er nysgerrig i forhold til bevidst forældreskabstilgangen, og gerne vil høre mere. Jeg sørger for, at der ikke kommer for mange deltagere, så jeg når hele vejen rundt, dog vil der ikke være tid til at nå i dybden med meget komplekse problemstillinger. Her vil jeg i stedet anbefale at booke en konsultation.

Dette kan du afprøve i svære konflikter

Konflikter med ungerne er super svære at håndtere og ofte kan du være i tvivl om, hvordan du skal håndtere de forskellige situationer. Derfor kan det være godt at undlade at reagere og vente lidt med at beslutte, hvordan du vil tackle en vanskelig situation med dit barn.

Det måtte jeg selv igen (igen) sande i forhold til min søn for en uges tid siden.

“Mor, mine andre familier var ikke søde ved mig..”

“Mor, jeg tror ikke de andre familier, jeg har haft, har været så gode som vores. De var ikke særlig søde ved mig..”

Befandt vi os i den tibetanske kultur, ville vi med største naturlighed beskrive min søns indsigtsfulde kommentar som et brudstykke fra tidligere liv, der af den ene eller anden årsag trængte igennem i dagsbevidstheden.

Men vi lever i en helt anden kultur, der typisk kollektivt set har afvist sådanne udtalelser som fri (meningsløs) fantasi eller måske direkte som noget værre sludder.

Vil du have noget andet, må du gøre noget andet

Når du først har knækket koden i forhold til hvordan, du støtter dine unger i deres følelsesmæssige regulering, er der rigtig meget du nemt kan overføre til dit eget liv. For du fungerer stort set på samme måde bare med den undtagelse, at du ikke kan forvente, at der er en voksen til stede, der kan hjælpe dig fra kaos til harmoni, som dit barn er så heldig at have.

Det voksne menneske du er for dit lille barn, når han eller hun får et raserianfald eller er meget ked af det, er du nødt til at være over for dig selv, når du ender i samme form for adfærd. Din partner kan i et eller andet omfang støtte og hjælpe dig – men ansvaret er dit.

Ja, du kan ændre din adfærd

Men det er ikke nødvendigvis let. Ret forsimplet kan man sige, at jo hurtigere dit nervesystem bliver overvældet af stimuli og reagerer med enten nedfrysning eller kamp og flugt, jo større indsats skal du lægge for at ændre mønstret igen. Men det er stadig muligt, heldigvis, det har evolutionen sørget for.

Sårbarhed: Hvorfor er den så svær?

Sårbarhed er nok dit vigtigste ”redskab” i forhold til at skabe nærende, levende og autentiske relationer. Og især i forhold til dine unger og din partner, er den et must!

Derfor er det vigtigt, at du kender sårbarheden som din egen baglomme, at du tør vise sårbarhed og at du kan rumme andres.

Dine unger er dit største spejl – tør du se hvad de viser dig?

Alle dine relationer viser dig, hvor skoene trykker i dit eget indre, men der er ikke nogen, der får skoene til at trykke helt på samme måde, som dine unger. De er eminente til det!

Årsagen til hvorfor, det er lige er dem, der giver dig de største vink med en vognstang, er fordi dine unger ikke har et gran af intention om at spejle dit shit for at ramme dig, for at manipulere dig eller for at angribe dig personligt (selv om du måske ofte opfatter det sådan).

Dine unger spejler dit shit, fordi de har et indbygget ”shit-barometer”, der reagerer helt instinktivt.